Irish moss het gezonde superfood Chondrus Crispus

IRISH MOSS ook wel Chondrus Crispus of Iers Mos genaamd is geen mossoort zoals je misschien zou denken, maar een zeewier die voornamelijk langs de kust van de Atlantische Oceaan voorkomt. In Europa groeit Iers mos vooral langs de kust van Ierland, maar ook wel langs de kusten van indonesie, Bretagne, Frankrijk en in Amerika alleen langs de kust in Massachusetts. Het staat ook wel bekend als Carrageen moss. ( natuurlijke form van carrageen en carrageenan )

Handan legt uit waarom Irish moss zo goed is .video ( engels)

Iers Mos wordt over de hele wereld verwerkt in hoestdrank vanwege haar antivirale en slijmoplossende werking bij luchtweginfecties en om het hoesten te verzachten.

Traditioneel wordt Iers mos, of carrageen, gebruikt om pudding te verstevigen, maar het kan ook gebruikt worden om soepen en sauzen te binden. Gewassen en gesneden kan het gegeten worden in salades. Iers mos wordt na het plukken in de zon gedroogd of vers afgevuld . bij het drogen van het roodbruine wier verbleekt dan tot een geelbruine kleur.

Irish Moss moet net zoals gelatine worden geweekt en vervolgens gekookt om het te laten geleren. Het is een ideaal bindmiddel voor soepen, smoothies en shakes. Het kan ook gebruikt worden als geleermiddel in rauwe taarten en gebak of kan toegevoegd worden aan salades. Spoel de Irish Moss goed af met water en laat het ongeveer 4-24 uur weken in lauwwarm water. Vervolgens kunt u er een gel/geleermiddel van maken door het met water in de blender te doen zodat er een smeuige gel ontstaat, laat dit nog 1 uur rusten. Carrageen levert een gelei met een zachtere textuur dan agar.irish moss banner

For Fresh Irish moss check out this: bit.ly/freshirishmoss

Wij zijn echter een voorstander van vers Irish Moss nadat we gedroogd en vers beide een tijd hebben geprobeerd maar soms kan bijvoorbeeld irish moss poeder ook een goede en makkelijke uitkomst bieden deze kun je oa bestellen bij de groothandel en E shop hier in Tsjechie waar je de taal gewoon naar nederlands kunt omzetten door met je rechter muisknop op de page te klikken en de taal op nederlands te zetten.

Jesse van der velde legt het hier goed uit waar Irish moss allemaal goed voor is.

ook de onderstaande text is van Jesse die dit allemaal heel netjes uitlegt.

VOEDINGSSTOFFEN IN IRISH MOSS

Irish moss heeft fantastische eigenschappen, het bevat namelijk 15 van de 18 essentiële mineralen die we als mens nodig hebben. Zoals grote hoeveelheden calcium, jodium, zwavel, kalium en ook magnesium, ijzer, broom, mangaan, fosfor, selenium, zink en pectine. Dit is een flinke score in vergelijking met andere superfoods of voedingssupplementen. Daarnaast bevat vers Irish moss vele vitamines zoals A, B, C, D, E, F en K. Er zitten ook proteïnen en antioxidanten in (betacaroteen). Er zit veel taurine in Irish moss, meer dan in andere soorten zeewier. Deze stof is belangrijk voor het hart om goed te kunnen functioneren, het versterkt de hartspier en speelt een rol in het contractiemechanisme van het hart. Deze stof zorgt er daarnaast voor dat de mineralenbalans van de cel in stand wordt gehouden, ook dat is belangrijk voor de hartspier. Taurine speelt ook een rol in de galzuurstofwisseling en helpt bij het binden van vetten in het darmkanaal, waardoor de vertering en opname van bouwstoffen uit ons voedsel wordt bevorderd. Het hoofdbestanddeel van Irish moss is een polysacharide, en deze hebben invloed op het onderhoud en versterken van het immuunsysteem.

Meer info over iets moss kun je hier vinden https://gaiaelixers.wordpress.com/ontdek-irish-moss-zeewier/

VOORDELEN VAN IRISH MOSS

Er is  wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de werking van Irish moss en onze gezondheid. Deze superfood zou, door de enorm hoge voedingswaarde, een goede bescherming bieden tegen een tal van klachten en chronische ziektebeelden zoals blaasontsteking, problemen aan de urineweg, verkoudheid, bronchitis, astma, slechte adem, verstopping, chronische diarree, spastische darm, zwaarlijvigheid, nierstoornissen, hartkwalen en maagzweren.

Het zou de bloedsuiker reguleren en balanceren, en daarmee positief werken voor diabetici. Het verbetert de stofwisseling en helpt het bindweefsel, haar, huid en nagels te versterken net als silicium. Vandaar dat Irish moss ook steeds meer gebruikt wordt in cosmetica, en dan vooral dankzij de antiverouderende eigenschappen van dit plantaardige en dus vegan collageen.

Uit onderzoek (2012) van het Teagasc Food Research Centre bleek dat zeewier, waaronder Irish moss, helpt om hoge bloeddruk te voorkomen evenals hart- en vaatziekten. Dit door de ontdekking van een peptide in zeewier dat renine remt. Uit eerder onderzoek van de wetenschappers van dit centrum bleek al dat zeewier, waaronder Irish moss, kan helpen om de bloeddruk te verlagen, zelfs met dezelfde sterkte als sommige voorgeschreven medicijnen. Daarnaast bleek dat Irish moss kan helpen om overgewicht / Obesitas tegen te gaan.

HOEVEEL HEB IK NODIG?

Voor een optimaal resultaat kun je dagelijks 1 tot 2 eetlepels Irish moss (of Irish moss gel) gebruiken, dat is ongeveer 5 tot 10 gram. Roer de gel door je soep of smoothies, de gel is geur- en smaakloos dus je hoeft zeker niet bang te zijn voor een zoutig smakende smoothie.

WAAR KAN IK IRISH MOSS BESTELLEN

Je kunt verse Irish moss hier gemakkelijk online bestellen en kiezen tussen een kleine 100gram verpakkingen en gotere verpakkingen tot wel 2.5 kg ( met de rechter muis klikken op de pagina helpt je met vertalen naar nederlands )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s