De gezondheidsvoordelen van silicium

 

Silicium is ook bekend onder de naam kiezelzuur en is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Ons lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken. De enige manier waarop je ze kunt binnenkrijgen is via je voeding of supplementen. Silicium heeft vele gezondheidsvoordelen voor zowel je innerlijke gezondheid als je uiterlijk. In dit blog leggen we je graag meer uit over silicium en wat het voor jou kan doen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van silicium?

Het ondersteunt een gezond brein, geheugen en het heeft geheime eigenschappen met betrekking tot aluminium waarover ik je niet echt mag vertellen.
Het siliciumgehalte neemt af met het ouder worden en kan daarom in grotere hoeveelheden nodig zijn bij ouderen en doet veel goed in ons lichaam en is belangrijk bij veel processen. Als je een tekort hebt aan silicium dan merk je dit gelijk omdat dit invloed heeft op het bindweefsel in ons lichaam. Een gebrek aan silicium is direct merkbaar. Er ontstaan rimpels, je hebt droog haar en zwakke, broze nagels die snel afbreken.

Wetenschap over silicium’s effect op Aluminium

Wetenschappers en onderzoekers hebben lang verondersteld dat de ziekte van Alzheimer is gekoppeld door aluminium in de hersenen op te bouwen, en nu zijn verbanden tussen aluminium in drinkwatervoorraden en Alzheimer vastgesteld. De over het hoofd geziene factor is dat het silicium de ophoping van aluminium tegengaat. Toen onderzoekers silica toevoegden aan aluminiumverontreinigde watervoorraden, voorkwam het dat aluminium werd geabsorbeerd. Het veroorzaakte ook proliferatie in de uitscheiding van aluminium in de urine en verlaagde aluminiumconcentraties in de hersenen, lever, bot, milt en nieren. Silica kan daarom belangrijk zijn bij het ondersteunen van neurologische gezondheid. We hebben voorraad van deze en andere chelaatvormers die u kunnen helpen zware metalen te vervoeren.

De 3 B’s: bindweefsel, botweefsel en bouwsteen

Onderzoeken tonen aan dat kiezelzuur essentieel is bij de vorming van bindweefsel. Zo blijkt dat in het menselijk lichaam kiezelzuur o.a. aanwezig is in de glycosaminoglycanen (GAGs). Dit zijn de macromoleculen in het bindweefsel (hyaluronzuur, chondroitine, glucosamine maken hier deel van uit) die samen met vezelachtige eiwitten (collageen, elastine) de stevigheid van het weefsel moeten garanderen.
Hoge concentraties silicium zijn te vinden in bindweefsel en de daarvan afgeleide weefsels, waaronder bot, kraakbeen, pezen, huid, haar, nagels, de aorta, grote bloedvaten, lymfevaten, lever, nieren en longen. De baby krijgt zijn portie via de moedermelk zodat deze belangrijke bouwsteen ingezet kan worden in de groeifasen. In de wervelkolom bevatten de lendenwervels tweemaal meer silicium dan de cervicale (hals) wervels.

Silicium voor de huid

Silicium beschermt de eiwitten elastine en collageen in de huid, waardoor deze elastischer is en minder rimpels heeft. Collageen is een lijmvormende eiwit die een hoofdbestanddeel is van het bindweefsel in het lichaam. Collageen ondersteunt de huid om rimpels te voorkomen. Silicium is één van de belangrijkste bouwstoffen van het bindweefsel. Het eiwit elastine zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft en bijvoorbeeld na het lachen of fronsen weer netjes in de oorspronkelijke vorm schiet. Elastine en collageen zijn beide belangrijk voor je huid. Ze zorgen voor elasticiteit en stevigheid en dat de huid zichzelf kan vernieuwen. Naast het voorkomen van rimpels, helpt silicium ook bij het verminderen van cellulitis. Van cellulitis wordt vaak gedacht dat het een gevolg is van overgewicht, maar dat is niet helemaal waar. Het is namelijk een ophoping van vet, vocht en afvalstoffen. Hierdoor komt er spanning op het bindweefsel te staan, wat zorgt voor putjes en bultjes in de huid. Silicium versterkt het bindweefsel, waardoor cellulitis vermindert.

Silicium voor het haar

Haar bestaat uit de eiwitten keratine en collageen. Keratine zorgt voor kracht en flexibiliteit. Het eiwit keratine kan zacht zijn (zoals in je haar) en hard (bijvoorbeeld bij de hoeven van dieren). Het is dus zeer veelzijdig. Keratine beschermt en herstelt het haar. Ons haar bestaat voor 95% uit keratine, maar de hoeveelheid neemt af als je het intensief föhnt, verft en straightened. Bij een tekort aan collageen en keratine wordt het haar broos en valt het uit. Om de eiwitten keratine en collageen aan te maken is silicium nodig. Bij voldoende selenium in ons lichaam heb je minder snel last van haaruitval en glanst je haar meer.

Silicium voor de nagels

Nagels bevatten net als haar het eiwit keratine. Keratine geeft de nagel veerkracht en stevigheid. Aangezien silicium voor de aanmaak van keratine zorgt, heb je silicium nodig om gezonde nagels te behouden.

Voorkomt aderverkalking

De vorming van harde plaque in de aders veroorzaakt aderverkalking. Verder leidt het naar een obstructie van de bloeddoorstroom omdat het lidtekenweefsel en het geoxideerd cholesterol de circulatie van bloed remt. Recent onderzoek bij konijnen heeft aangetoond dat siliciumsupplementen de vorming van plaque vermindert, en bijgevolg ook het risico op verschillende cardiovasculaire aandoeningen zoals hartinfarcten en beroertes.

Herstelt slijmvliezen

Eén van de gezondheidsvoordelen van silicium behoudt het herstel van de slijmvliezen in de luchtwegen wanneer het lichaam lijdt aan dehydratatie. Silicium speelt een sleutelrol in het beschermen van heel wat aandoeningen zoals tuberculose en andere aandoeningen die gerelateerd zijn aan de slijmvliezen. Het helpt ook om herstel bij fracturen te versnellen.

Voorkomt aluminium toxiteit

Men heeft ondervonden dat er een hogere hoeveelheid aluminium terug te vinden is in de hersenletsels bij patiënten die lijden aan Alzheimer. Men heeft ontdekt dat silicium, door de manier waarop het zich bindt aan aluminium, de opname daarvan voorkomt in het maagdarmkanaal en de symptomen van aluminium toxiciteit hierdoor kunnen verminderen.

Plant, dier en mens hebben kiezelzuur nodig

Silicium verhoogt de afweer van planten door activering van het immuunsysteem (toename van transport door houtvaatstelsel van de plant, K/Na-ratio, enzymactiviteit, fotosynthese). Wie zand eet, verlangt naar silicum

Bij ratten, kippen, kalveren en paarden tonen meerdere studies aan dat siliciumtekort oorzaak is van bot- en kraakbeen afwijkingen. Vooral de aanmaak van collageen is verminderd en de calcificatie neemt af. Paarden worden minder blessure gevoelig na siliciumsuppletie. Ook wondgenezing wordt beter door extra silicium.

Heb ik extra silicium nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid silicium is 45 miligram per dag. Met een gevarieerde voeding krijgt je lichaam voldoende silicium binnen en is een aanvulling niet nodig.

Het gehalte daalt met de leeftijd

Het lichaam van een gezonde volwassene bevat tussen 6 en 8 gram silicium, tweemaal zo veel als ijzer!
Jammer genoeg daalt ons gehalte met de jaren, onder meer omdat er te weinig silicium in onze moderne voeding zit (geraffineerde granen, snelle teelt van de planten met talrijke hulpstoffen, die de optimale fixatie van silicium in de bodem verhinderen). Maar ook omdat de opname en de inname met de voeding met de jaren verminderen (minder dan 20 mg/dag tegen 20 tot 50 in normale omstandigheden).


(Jurkic et al. Biologicla and therapeutic effects of arthosilicic acid and some ortho-silicic acid releasing compounds. New perspectives for therapy.Nut. Metab 2013 ; 10 :2).

Twijfel je of je een siliciumtekort hebt? Bij de huisarts kun je laten testen of je een vitamine- of mineralentekort hebt aan de hand van een bloedtest. Persoonlijk gaan wij liever naar energise-me in Amsterdam waar ze je direct kunnen doormeten.

Silicium komt oa voor in:

 • Heermoes ( paardestaart / horsetail )
 • Brandnetel
 • Bier
 • Ananas
 • Bananen
 • Granen zoals gierst en haver
 • Rozijnen
 • Dadels
 • Linzen
 • Bruine rijst
 • Bonen
 • Knolgroenten
 • Spinazie

Silicium suppletie

Als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet haalt, kies dan voor een voedingssupplement met 100% opneembare geconcentreerde vorm van silicium OSA druppels. Deze vorm heeft een goede biologische opneembaarheid. Silicium OSA (Orthosilicaatzuur Si(OH)4) Druppels ondersteunen de innerlijke gezondheid en de uiterlijke schoonheid. 5 tot 8 druppeltjes per dag is voldoende om voldoende silicium binnen te krijgen.

Voor meer informatie waar je een goede veilige opneembare vorm van silicium kunt kopen kun je ons een bericht sturen via het contact formulier<-klik

Literatuur en links:

Referenties:

Professor Dirk Vanden Berghe Universiteit Antwerpen over Silicon (OSA), de vloeibaar opneembare vorm van Silicium.  (Documenten in PDF 1, 2,3  )

Barel A, Timchenko A, Vanden Berghe D et al (2005). ‘Effects of oral intake of choline stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged facial skin”. Arch Dermatol Res; 297(4);147-153.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16205932

Roger Philips; Puur natuur op tafel; spectrumgids 1983; uitgeverij Het Spectrum
H. Laane; Silcium essentieel spoorelement; belangrijk voor plant, dier en mens. Orthomoleculaire koerier 118 en 119 (2006).

Birchall JD, Chappell JS(1988). ‘Chemistry of aluminium and silicon in relation to Alzheimer’s disease”Clin Chem 34(2):265-267.
Calomme MR et al (1997). ‘Silicon absorption from stabilized orthosilicic acid and other supplements in healthy subjects’. Tr El in Man and Animals 10, ed bij Roussel et al. Plenum 1111-1114.
Calomme MR et al (1998). ‘Comparitive biovailability study of silicon supplements in healthy subjects’. J Par Ent Nutrition22(1):12.

Calomme MR et al (2002). ‘Effects of choline stabilized orthosilicic acid on bone density in chicks’.Calcif Tissue Int 70;292,2002.
Edwardson JA Moore PB et al (1993). ‘Effects of silicon on gastrointestinal absorption of aluminium’. Lancet 342(8865); 211-222.
Hott M, de Pollak C et al (1993). ‘Short-term effects of organic silicon on trabecular bone in mature ovarietomized rats’. Calcif Tissue Int 53(3)174-179.
Juddaohsingh R et al (2004). ‘Dietary silicon is positively associated with bone mineral density in men and premenopausal women of the Framinghham Offspring cohort’. J. Bone Miner res 19(2)297-307.
Lassus A (1993). ‘Colloidal silicic acid for oral and topical treatment of aged skin, fragile hair and brittle nails in females’. J.Int Med res. 21(4);209-215.
Lassus A (1997). ‘Colloidal silicic acid for treatment of psoriatic ksin lesions, arthropathy and onychopathy’. A pilot study. J Int Med Res. 25(4);206-209.
McNaughton SA, Bolton-Smith C et al (2005). ‘Dietary silicon intake in post-menopausal women’. Br J Nutr 94(5);813-817.
Nielsen FH and Poellot (2004). ‘Dietary silicon affects bone turnover differently in ovariectomized and sham-operated rats’. J tracé Elem. In Exp. Med,17(3):137-149.
Rodriques FA, Datnoff LE (2005). ‘Silicon and rice disease management’. Fitopatol.bras 30(5).
Rondeau V et al (2000). ‘Realtion between aluminium concentrations in drinking water and Alzheimer’s disease; an 8-year follow-up study.’Am J Ep 152(1);59-66.
Schwarz K(1977). ‘Silicon, fiber, and artherosclerosis’. Lancet 26:1(8009):454-457.
Yamada MO (2003). ‘Trace elements and biominerals in the human bone’. Cell Mol Biol (noisy-le-grand) 49(4):661-665.

Jugdaohsingh R, Tucker KL, Qiao N, et al. Dietary silicon intake is positively associated with bone mineral density in men and premenopausal women of the Framingham Offspring cohort. J Bone Miner Res 2004;19:297-307.

Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington, DC: National Academy Press, 2002. Available at: www.nap.edu/books/0309072794/html/. Ichiyanagi O, Sasagawa I, Adachi Y, et al. Silica urolithiasis without magnesium trisilicate intake. Urol Int 1998;61:39-42.

Rico H, Gallego-Lago JL, Hernandez ER, et al. Effect of silicon supplement on osteopenia induced by ovariectomy in rats. Calcif Tissue Int. 2000;66:53-5.

Akuginova, Z.D., B.V. Nikonenko, et al. (1995) Immunity and resistance to tuberculosis in mice on different diets. Problemy Tuberkuleza 0:40-43.

Battye, R.F. (1874) Upon the medicinal properties of silicia in cancer, fibroid tumors and diabetes. Edinb. M.J. 20: 420-435.

Bedu, O., Goy, et al. (1991) Action of silicon on cultured ly Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington, DC: National Academy Press, 2002. Available at: www.nap.edu/books/0309072794/html/.mphocytes, Med. Sci Res. 19:317-318.

Berlyne, G.M., A.J. Adler, et al. (1986) Silicon metabolism. I. Some aspects of renal silicon handling in normal man. Nephron 43: 5-9.

Birchall, J.D. (1990) The role of silicon in biology. Chemistry in Britain: 141-144.

Boisier, J.R. (1956) Absorption et élimination du silicate de sodium administé par voie buccale. Sem. Hop. Pathol. Biol. 32:457-461.

Bowen, H.J.M. and A. Peggs (1984) Determination of silicon content of food. J. Sci. Food Agric. 35: 1265-1269.

Burger, M. (1982) Immunization of mouse spleen cell cultures in the absence of serum and its proteins using SiO2 and 2 mercaptoethanol. Immunology 45:381-385.

Burton, A.C., F. Cornhill, et al. (1980) Protection from cancer by silica in the water-supply of U.S. cities. Journal of Environmental Pathology and Toxicology 4: 31-40.

Carlisle, E.M. and W.F. Alpenfels (1978) A reguirement for silicon for bone growth in culture, Federation Proceedings 37:1123.

Carlisle, E.M., J.W. Berger et al. (1981) A silicon requirement for normal growth of cartilage in culture. Federation Proceedings 39: 787.

Carlisle, E.M., J.W. Berger, et al. (1981) A silicon requirement for prolyl hydroxylase activity. Federation proceedings 40:866.

Charnot, A (1953) Influence du silicium et du potassium sur le métabolisme du calcium. Maroc Medical 32: 589-609.

Charnot, Y., K.B. Gozan, et al. (1974) Oestro-progestatifs et métabolisme du calcium, du magnesium et du silicium. Annales déndrocrinologie 35: 329-335.

Creac’H, P. And J. Adrain (1990) Le silicium dans la chaîne alimentaire et sa localisation dans lórganisme.Méd. Et Nut. 26:73-90.

David, J.-P. (1970) Etude experimentale et clinique de láctivite anti virale du monomethyl orthohydroxybenzoate de sodium.

Faure, C (1973) Le silicium, agent meconnu de mineralisation et de prevention de la carie dentaire. Madoc Medical: 572-574.

Gueyene, J., N. Duffaut, et al. (1962) Absorption cutanee du salicylate de potassium sous forme de complexe organo-siicique. Therapie XV!!: 549557.

Janet, J. Resultatys obtenus en therapeutique humaine avec quelques composes organo-silicies, P.V. soc. Sc. Phys., Bordeaux (1967).

Janet J, Meynac, J.G. Effets physiologigues des champs electriques regules, applications therapeutiques en hepatologie, P.V. Soc. Sc. Phys., Bordeaux (1967).

Janet, J, essai dápplication de la therapeutique ionique a láppareil digestif, S.G.S.O., Toulouse (1957).

 

2 thoughts on “De gezondheidsvoordelen van silicium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s